Mennyibe kerül egy elvesztett szállító?
2022
.
11
.
30
.
Csák János, CFA, FRM
Egy beszállító elvesztése és pótlása sok költséggel jár. A legfrissebb statisztikák szerint Magyarországon megugrottak a felszámolási eljárások. Mit tud tenni egy vállalat, hogy megvédje a beszállítói láncát?

Egy cég sem tud beszállítók nélkül működni. Legyen szó alapanyagokról vagy irodaszerről, gépbeszerzésről vagy alvállalkozókról, partnerekre minden vállalatnak szüksége van. Egy cég szállítói jelentősen hozzájárulhatnak a vállalat sikeréhez – viszont a jó kapcsolat nincs ingyen.

Egy új szállító bevonása hosszú és költséges folyamat. Egy amerikai kutatás szerint egy új szállító bevizsgálása és hadrendbe állítása akár közel nettó 400 munkaórába is telhet, költsége pedig átlagosan 2,4-35,0 ezer dollár (azaz közel 1-14 millió forint) között mozog partnerenként.

Éppen ezért megéri jó partneri kapcsolatokba fektetni. Lecserélni egy szállítót vagy egy alvállalkozót költséges. Egy jó partner megtartása viszont sok implicit költség megtakarítását jelenti.

Megnőttek a partner kockázatok

A Deloitte 2020-as “Extended Enterprise Risk Management (EERM) Third-party risk management (TPRM)” kutatásában a megkérdezett cégek közel fele (46%) számolt be arról, hogy egy beszállító vagy alvállalkozó csődjének pénzügyi hatása legalább kétszeresére emelkedett az utóbbi 5 év során, míg

minden ötödik megkérdezett szerint tízszeresére nőtt a partnerek csődjének költsége.

Egy vállalat pénzügyi teljesítménye tehát egybefonódik beszállítóinak és alvállalkozóinak pénzügyi egészségével. Kérdés, hogy mit tehet egy vállalat annak érdekében, hogy a partnerei elkerüljék az esetleges csődközeli állapotot.

A felszámolási eljárások száma kilőtt

A probléma valós. Az Opten adatai szerint a megindított felszámolási eljárások valósággal kilőttek. Az eddigi átlagosan havi 200-600 új felszámolási eljárástól havi 1200 eljárás fölé ugrott a mutató. Magyarán egyik pillanatról a másikra 2-6x annyi felszámolás indult meg.

A leginkább érintett ágazatok az építőipar, a kereskedelem és a logisztika. 

A felszámolás ráadásul a folyamat végét jelenti. Joggal feltételezhető, hogy a fizetésképtelenségek ennél nagyobb csoportra terjednek ki, amik a későbbiekben eredményeznek csőd- vagy felszámolási eljárásokat.

Forrás: Opten

Mit lehet tenni a partnerkockázatok elkerüléséért?

Az egyik kézenfekvő megelőző megoldás a beszállítói láncok védelmére a partnerek pénzügyi támogatása. Ez több formát ölthet: van, ami nagyobb, van ami kisebb anyagi ráfordítással jár a vállalat részéről.

Az egyik lehetőség, hogy a cég skontó programot indít partnerei számára. Ennek lényege, hogy a vállalat beszállítói és alvállalkozói a számlájuk lejárata előtt “lehívhatják” a számlaösszeget - egy kis diszkontért cserébe. Így a vállalat anélkül tudja segíteni vevőjét, hogy az aránytalan anyagi ráfordítással járna. Ellenkezőleg, még költségcsökkenéssel is jár.

A digitális skontó program előnyei

Egy skontó program bevezetése hagyományosan komplex, sok tárgyalással és szerződésmódosítással járó folyamat. A felhőalapú technológiák megjelenésével azonban mind a megállapodási, mind az adminisztrációs folyamat leegyszerűsíthető. A Skonto Platform rendszerében a skontó megállapodások automatizáltan és teljesen online megköthetők – az adminisztrációt pedig elvégzi a rendszer.

Összefoglaló

Összefoglalva, a partnerek kiválasztási, bevonási és átvilágítási folyamata költséges. Egy vállalat beszállító vagy alvállalkozó partnerének csődje nagy terhet ró a cégre. Ennek megelőzésében segíthet, ha a vállalat skontó programot kínál a partnereinek, amin keresztül azok likviditáshoz tudnak jutni – és el tudják kerülni a csődöt. Digitális skontó programokkal, például a Skonto Platform rendszerével ezeknek a bevezetése gyors és költséghatékony folyamat.

Csák János, CFA, FRM
Alapító, CEO
János Londonban és Budapesten szerzett tapasztalatokat pénzügyi és kockázatelemzési területen. Londonban a Prudential plc biztosítócég tervezési és stratégiai kockázatelemzője, Budapesten BlackRock kvantitatív részvényalap termékstratégaként dolgozott és tagja volt az iroda innovációs bizottságának. A Péntech Digitális Faktoring korábbi társalapítója és gazdasági és kockázati igazgatója volt.
Legfrissebb bejegyzések
Iratkozzon fel Blogunkra